loading...
Bardzo smaczny chlebek bez konserwantów, na naturalnym zakwasie, długo zachowuje świeżość. Nic trudnego do zrobienia we własnej kuchni. Tym razem z ziołami prowansalskimi, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Zakwas – można go dostać lub wyhodować. Ja swój pierwszy dostałam a później sprostałam zadaniu i wyhodowałam sama.
Do wyhodowania zakwasu będzie potrzebna mąka żytnia. Pierwszego dnia wsyp do kamiennego lub plastikowego naczynia garść mąki żytniej i dodaj do niej tyle ciepłej wody aby powstało gęste ciasto. Przetrzymuj w dość ciepłym miejscu. Po 24 godzinach dodaj koleją garść mąki i dodaj ciepłej wody, wymieszaj. Postępuj tak przez pięć dni. Na szósty dzień zakwas jest gotowy, można go użyć do wypieku chleba. Powstała ilość zakwasu będzie zbyt duża, do ciasta chlebowego należy użyć ok. 3 czubatych łyżek, a resztę pozostaw do następnego wypieku.
Składniki ciasta chlebowego:
- 1 kg mąki pszennej lub innej np pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki pokrojonych oliwek
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 3/4 szklanki otrąb
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Wymieszać wszystko, dodać 3 czubate łyżki zakwasu i:
- 2 szklanki wody przegotowanej, letniej
- 4 szklanki wody gazowanej – w temp pokojowej;
Wyrobić wszystko dokładnie i pozostawić na 1-2 godziny. Ciasto trzeba czuć pod ręką, nie może być za rzadkie ani za gęste. Odebrać 3 łyżki do słoika – zakwas na następny raz – po 2 godzinach wstawić do lodówki. Resztę ciasta podzielić na dwie części wyłożyć do blaszek posmarowanych masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na 10-12 h. Piec ok 1h i 15 min w tem 180 st C, co jakiś czas smarować masłem wierz chlebka. Część składników można zastąpić morelami, sezamem, orzechami, suszonymi śliwkami, żurawiną, kminkiem, oliwkami, suszonymi pomidorami, wszystko zależy od tego na jaki chlebek mamy ochotę. SMACZNEGO!!!!!