loading...
Kilka razy robiłam naleśniki szpinakowe z łososiem i serkiem ziołowym, a tym razem pomyślałam o roladzie ale w innym wydaniu z szynką dojrzewającą, serkiem, suszonymi pomidorami i kaparami. Wyszło przepyszne, gościom bardzo smakowało. Polecam do wypróbowania.
Składniki na placek szpinakowy:
- opakowanie szpinaku mrożonego 450g
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 150g szynki dojrzewającej
- 200 g serka białego czosnkowego
- suszone pomidory
- 2 łyżki kaparów
Żółtka oddziel od białek. Rozmrożony szpinak, zmiksuj z żółtkami, masłem, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką (ilość wg uznania – do smaku). Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz delikatnie z masą szpinakową. Wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz ok 15 min. W tym czasie przygotuj wilgotną ściereczkę. Upieczony placek wyłóż na ściereczkę i zwiń razem. Gdy placek wystygnie, delikatnie posmaruj serkiem zostawiając z dłuższego boku nieposmarowany centymetrowy pasek. Posyp kaparami, ułóż szynkę. Wzdłuż dłuższego boku, na szynce ułóż ścisło suszone pomidory. Całość ściśle zwiń w roladę, owiń w folię spożywczą a następnie włóż do lodówki na 2 godziny. Pokrój w plastry i serwuj. Smacznego.