loading...
Dość szybki, efektowny i bardzo smaczny deser. Kwaskowy smak rabarbaru świetnie smakuje z kokosową bezą. Polecam.
Składniki ciasta:
- 2 szkl mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- ok 16 g cukru waniliowego
Kokosowa beza:
- 3 białka
- 100 g wiórek kokosowych
- 0,5 szkl cukru
Dodatkowo 2 gałązki rabarbaru, cukier ok 2-3 łyżki, kisiel – najlepiej rabarbarowy lub jabłkowy.
Ze składników na ciasto zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok 15 min. W tym czasie pokrój rabarbar na małe kawałki, zasyp cukrem, kisielem i odstaw. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i dalej ubijaj. Gdy piana będzie lśniąca dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Foremki wylep ciastem i wypełnij rabarbarem, na wierzchu ułóż kokosową bezę i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz ok 30 min. Gdyby wierzch zbyt się rumienił przykryj folia aluminiową. Smacznego.