loading...
Przepyszne ciasto, które zachwyca oko wyglądem oraz podniebienie smakiem. Przepis znaleziony na jednym z blogów kulinarnych, dość zmodyfikowany a efekt końcowy zachwyci najbardziej wymagające podniebienie. Spróbujcie a przekonacie się sami.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 zwykła łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
Krem:
- 0,5 l śmietanki kremówki 30 %
- 1 szklanka adwokatu
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo do dekoracji i nasączenia spodu: brzoskwinie w puszce, rum, sok z 1/2 cytryny, 2 paczki rurek waflowych w czekoladzie, 250 ml śmietanki kremówki 30%, 1-2 utrwalacze do śmietany.
Jajka ubij ze szczyptą soli i wodą na puch, dodaj cukry i dalej ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj kakao, mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C, (tortownica o średnicy 24 cm). Piec ok 20 min. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. Ostudź placek, nasącz rumem i sokiem z brzoskwiń z sokiem z 1/2 cytryny. Gdy poncz będzie za słodki dodaj wody. Na nasączonym biszkopcie dookoła poukładaj rurki.
Żelatynę zalej zimną wodą. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem dodaj adwokat. Namoczoną żelatynę zalej dwiema łyżkami wrzątku. Gdy się rozpuści dodaj do masy śmietankowo adwokatowej zmiksuj i wylej na biszkopt. Pozostaw w chłodnym miejscu do stężenia.
Po tym czasie ubij 250 ml śmietanki na sztywno wraz z utrwalaczem do śmietany i udekoruj ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Poukładaj brzoskwinie. Wierzch ciasta można polać adwokatem oraz posypać płatkami migdałowymi.