loading...
Nie wyobrażam sobie Świąt bez domowego pasztetu podawanego z borówką lub ćwikłą z chrzanem, moja wersja jest bardzo aromatyczna i dość pikantna.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg łaty lub szpondra wołowego
- 0,5 kg boczku lub podgardla
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 30 dag wątróbki indyczej
- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 3 średnie cebule
- 8 grzybków suszonych
- 2,5 suche kajzerki
- 5 jajek
Przyprawy:
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1/2 łyżki ziaren pierzu czarnego oraz pieprz mielony
- sól
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
Ponadto smalec do formy.
Grzybki namocz we wrzątku ok 0,5 godz. Mięso oprócz wątróbki i kurczaka podziel na mniejsze kawałki włóż do garnka i zalej wodą tak aby przykrywała mięso. Dodaj owoce jałowca, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe i grzybki wraz z wodą z moczenia. Gotuj ok 1,5 godz. Dodaj ćwiartkę z kurczaka, włóż warzywa, dodaj 2 łyżki soli i gotuj ok 1 godz. Dodaj wątróbkę i gotuj ok 15 min. Odcedź wywar i namocz w nim bułkę. Ostudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami z którymi się gotowało (bez listka laurowego) oraz z namoczoną bułką przepuść przez maszynkę dwa razy. Dodaj jajka, sól, mielony pieprz i gałkę. Blaszkę wysmaruj smalcem nałóż masę do 3/4 wysokości i piecz ok 40 min w temp. 200 st C. aż wierzch dobrze się zrumieni.