loading...
Na dość lekki obiad myślę, że również świąteczny, faszerowane cukinie. Nie tylko schaby i szynki pod różnym wydaniem ale faszerowane warzywa również zrobią smaczne wrażenie. Polecam.
Składniki:
- 3 okrągłe cukinie
- ok 25 dag mięsa mielonego z łopatki
- 1/4 czerwonej papryki
- 6 średnich pieczarek
- średnia szalotka
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz czarny,
- po pół łyżeczki tymianku, cząbru i bazylii, szczypta czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek
Cukinii odetnij czapeczki i wydrąż środki. Pokrój w kostkę, paprykę i szalotkę również. Pieczarki posiekaj nie za grubo. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju pieczarki, dodaj szalotkę, paprykę i środki cukinii. Dopraw przyprawami i ziołami. Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą i podsmażone warzywa. Podsmaż delikatnie na małej ilości oleju lub bez tylko do ścięcia mięsa. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Faszeruj cukinie. Skrop oliwą z oliwek i wstaw przykryte folią aluminiową do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 45 min. Podawaj z sałatą. Smacznego.