LECZO

GD Star Rating
loading...

Kolorowe, smaczne a zarazem zdrowe…

Składniki:

2 średnie cebule

2 mniejsze cukinie

po jednej papryce żółtej i czerwonej

30 dag pieczarek

puszka pomidorów w zalewie lub 2 świeże

30-40 dag cienkiej kiełbasy

300 ml przecieru pomidorowego

125 ml ostrego ketchupu

Przyprawy:

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

pieprz czarny do smaku

3 płaskie łyżeczki soli

1 płaska łyżka cukru

majeranek i kolendra

3 łyżki oliwy z oliwek

Cukinię pokroić w krążki razem ze skórką, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Świeże pomidory ponacinać, zalać wrzątkiem i parzyć ok 2 min. wyjąć z wody, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli używacie pomidorów z puszki to trzeba je rozdrobnić. Kolejno wkładać warzywa do garnka na rozgrzaną oliwę, zalać przecierem dodać ketchup i przyprawy. Dusić ok. 30-40 min. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Żeby danie było bardziej syte można dodać na koniec torebkę ugotowanego na sypko ryżu.

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.