loading...
Kolorowe, smaczne a zarazem zdrowe…
Składniki:
2 średnie cebule
2 mniejsze cukinie
po jednej papryce żółtej i czerwonej
30 dag pieczarek
puszka pomidorów w zalewie lub 2 świeże
30-40 dag cienkiej kiełbasy
300 ml przecieru pomidorowego
125 ml ostrego ketchupu
Przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
pieprz czarny do smaku
3 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżka cukru
majeranek i kolendra
3 łyżki oliwy z oliwek
Cukinię pokroić w krążki razem ze skórką, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Świeże pomidory ponacinać, zalać wrzątkiem i parzyć ok 2 min. wyjąć z wody, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli używacie pomidorów z puszki to trzeba je rozdrobnić. Kolejno wkładać warzywa do garnka na rozgrzaną oliwę, zalać przecierem dodać ketchup i przyprawy. Dusić ok. 30-40 min. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Żeby danie było bardziej syte można dodać na koniec torebkę ugotowanego na sypko ryżu.
Smacznego