loading...
Idealny włoski deser, delikatny, lekki krem z nutą migdałowego likieru amaretto, złamany smakiem mocnej kawy oraz gorzkiego kakao. Deser zachwyca połączeniem smaków. Należy pamiętać o bardzo dobrym ubiciem białek z cukrem. Masa musi być sztywna. Cukier powoduje to, że krem będzie się dobrze trzymał.
Szczególnie polecam do wypróbowania.
- 750 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 6 czubatych łyżek drobnego cukru
- 50 ml likieru amaretto
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 duży kubek mocnej kawy
- 1 paczka biszkoptów „kocie języczki”
- kakao do posypania po wierzchu
Zaparz mocną kawę, dodaj 2 łyżeczki cukru i ostudź. Dalej dodaj do kawy 25 ml likieru amaretto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru i dalej ubijaj, aż powstanie gładka, sztywna masa. Serek mascarpone zmiksuj z żółtkami, olejkiem migdałowym i 25 ml likieru amaretto. Dodawaj małymi porcjami ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj naczynie. Ja zwykle używam naczynia o rozm. 23 x 23 cm. Można zrobić oddzielne porcje dla każdego w pucharkach. Na spód naczynia ułóż biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty 1/2 porcji kremu. Czynność powtórzyć i na wierzchu posypać kakao. Dobrze schłodzić.