Rolada z jabłkami

GD Star Rating
loading...

 

Idealne ciasto na każdą okazję. Delikatny, wilgotny biszkopt i jabłka…

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukry i dalej ubijaj. Dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąki. Bardzo delikatnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem, wylej ciasto i równomiernie rozprowadź (piekłam biszkopt na blasze o rozmiarach 45 x 35 cm). Piecz w temp. 170 st. C ok 15 min. Przygotuj wilgotną ściereczkę o rozmiarach biszkoptu. Ciepły biszkopt wyjmij na ściereczkę, usuń papier do pieczenia i zawiń w ścierkę. Zostaw do wystygnięcia. Jabłka rozgotuj z cukrem na marmoladę dodaj galaretkę. Gdy galaretka się rozpuści rozwiń biszkopt i rozprowadź po nim jabłka i ponownie dość ścisło zwiń. Zostaw do wystygnięcia. Udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *