loading...
Idealne ciasto na każdą okazję. Delikatny, wilgotny biszkopt i jabłka…
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukry i dalej ubijaj. Dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąki. Bardzo delikatnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem, wylej ciasto i równomiernie rozprowadź (piekłam biszkopt na blasze o rozmiarach 45 x 35 cm). Piecz w temp. 170 st. C ok 15 min. Przygotuj wilgotną ściereczkę o rozmiarach biszkoptu. Ciepły biszkopt wyjmij na ściereczkę, usuń papier do pieczenia i zawiń w ścierkę. Zostaw do wystygnięcia. Jabłka rozgotuj z cukrem na marmoladę dodaj galaretkę. Gdy galaretka się rozpuści rozwiń biszkopt i rozprowadź po nim jabłka i ponownie dość ścisło zwiń. Zostaw do wystygnięcia. Udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego.