Pieczone polędwiczki

GD Star Rating
loading...

Delikatnie, miękkie i soczyste polędwiczki dość ostre w smaku, pieczone stosunkowo długo bo ok. dwóch godzin, lecz w niskiej temperaturze ok. 90-100 st. C.  Bardzo dobrze smakują ze szparagami i pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • na każdą polędwiczkę po ok 2 łyżki masła

Składniki marynaty (suchej):

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka soli
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i natrzyj polędwiczki, wstaw do lodówki na min 2h a najlepiej na noc. Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika do 90-100 st. C i piecz ok 1,5h. Po tym czasie posmaruj je masłem i piecz jeszcze ok 0,5h. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i np szparagami.

Pieczone polędwiczki, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *