GD Star Rating
loading...
loading...
Niezwykle aromatyczne ciasto marchewkowe o smaku piernika. Sprawdzi się na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Jego zaletą jest to, że szybko się je robi, do jego wykonania nie potrzebujesz miksera. Jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Możesz je przygotować w ostatniej chwili… Polecam.
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szkl oleju
- 3/4 szkl cukru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- łyżeczka imbiru
- kopiasta łyżka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
- garść orzechów włoskich
- łyżka mielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (niech będzie to pełna łyżeczka i pół)
- 3 luźne szkl tartej marchewki na drobnej jarzynowej tarce ok 30 dag
- ok 2 szkl mąki
Wymieszaj wszystkie składniki rózgą lub łyżką. Przełóż do natłuszczonej foremki i piecz ok 45-50 min do suchego patyczka.
Lukier:
- 0,5 szkl cukru pudru
- sok z cytryny – z ok 1/4
Utrzyj cukier z sokiem z cytryny i polej chłodny placek.
Smacznego!!!
Piernikowe ciasto marchewkowe,