GD Star Rating
loading...
loading...
Na szybką przekąskę polecam mieszankę sałat z szynką parmeńską serem pleśniowym blue oraz figami. Wszystko polane delikatnym sosem miodowo musztardowym.
Składniki:
- mieszanka sałat z roszponką
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
- 3 figi
Dressing:
- 3 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
- 1,5 łyżki musztardy ostrej dijon lub sarepskiej
- sok z cytryny do smaku ok.1 łyżeczki
- szczypta soli i pieprzy świeżo mielonego
Składniki dressingu dokładnie wymieszaj – do tej czynności polecam wykorzystać mały słoiczek – umieścić w nim wszystkie składniki i energicznie wymieszaj. Odstaw aby smaki się przegryzły.
Sałatę rozłożyć na talerzu, na niej poukładać szynkę, pokruszony ser, pokrojone w ćwiartki figi, posypać orzechami i polać wszystko dressingiem.
Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne.