Pierogi “podlaskie”

GD Star Rating
loading...

A takie pierogi gościły na Waszych stołach? Próbowaliście podlaskich specjałów? “Kryzysy” – bo tak się nazywają to bardzo pyszne i aromatyczne pierogi z ziemniakami tartymi. Nadzienie podobne w przygotowaniu jak na babkę ziemniaczaną. Do lekkich dań to może one nie należą ale są bardzo smaczne – musicie wypróbować. Polecam.

Składniki ciasta:

  1. ok 0,5 kg mąki
  2. 1 jajko + żółtko
  3. 2 łyżki oleju
  4. dobrze ciepła woda ok 1 szkl.

Zagnieć wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za ścisłe dodaj wody. Ale uważaj, żeby nie było za rzadkie. Zawiń w folię i odłóż na chwilę.

Składniki nadzienia:

  1. ok 1 obranych i startych ziemniaków
  2. sól, pieprz
  3. średnia cebula
  4. kawałek kiełbasy lub wędzonego boczku
  5. ojej

Kiełbasę lub boczek drobno pokrój, cebulę posiekaj w kostkę. Podsmaż razem na złoty kolor. Dodaj tarte ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Farsz musi być dobrze doprawiony. Podsmażaj aż ziemniaki staną się szare – nie będą surowe.

Ciasto rozwałkuj, wycinaj krążki. Faszeruj ziemniakami i zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu aż wypłynął. Podawaj kraszone cebulką i ewentualnie kiełbaską.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *