loading...
Bardzo szybka i pyszna tarta, na bardzo kruchym maślanym spodzie. Krem delikatny. Nie musi to być deser tylko letni. Tego ciasta nie da się zepsuć. Polecam.
Składniki spodu:
- 1,5 szkl mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 150 -200 g zimnego masła
- szczypta soli
Składniki szybko zagnieć, nie ogrzewając zbytnio ciasta. Wstaw do lodówki na ok 30 min. Piekarnik nagrzej do temp. 180ºC. Ciasto szybko rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę. Następnie połóż na nią papier do pieczenia i wysyp coś dla obciążenia, np.: fasolę. Piecz ok 10-15 min, następnie zdejmij fasolę i piecz jeszcze przez chwilę, aż spod się zrumieni. Wyjmij i zostaw do przestudzenia.
Składniki kremu:
- 2 szkl mleka
- 0,5 szkl cukru lub mniej zależy od waszego smaku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- skórka otarta z cytryny
- kilka kropel esencji cytrynowej
Szklankę mleka zagotuj z cukrem i masłem. Resztę mleka zmiksuj z pozostałymi składnikami, wlej na gotujące się mleko i energicznie mieszaj, żeby nie powstały grudki. Wylej na przestudzony spód. Udekoruj owocami i czekoladą. Smacznego!