loading...
Alternatywa dla tradycyjnych polędwiczek wieprzowych. Mięso jest soczyste i miękkie, a grzyby i ser nadają mu nowego smaku. Polecam.
Składniki:
- 1 większa polędwiczka
- ok. 200 g boczniaków
- ok 100 g sera feta
- 1 mała cebula
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka masła
Mięso natrzyj marynatą przygotowaną z musztardy, oliwy, 2 płaskich łyżeczek soli i po 1 łyżeczce czarnego i ziołowego pieprzu. Włóż do lodówki na 3 godz. lub na noc. Po tym czasie wyjmij mięso i rozkrój je wzdłuż na jak największy płat, rozwijając polędwiczkę. Grzyby oczyść pokrój na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w półplasterki. Zeszklij na maśle. Dodaj grzyby. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Na płat mięsa rozłóż grzyby, pokrusz na nie fetę. Zwiń ciasno, zawijając brzegi do środka. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż na rumiano z każdej strony, następnie ułóż na foli aluminiowej wyjmij wykałaczki i zawiń roladę. Wstaw do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piecz ok 20 min. Po tym czasie wyjmij polędwiczkę i daj jej chwilę odpocząć. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie pół puree z zielonego groszku. Smacznego.