GD Star Rating
loading...
loading...
Lekka, pożywna sałatka, podobna do nicejskiej z jajkiem i tuńczykiem. Doskonała na lekki, letni obiad lub kolację. Użyłam tuńczyka w oleju gdyż osobiście taki lepiej mi smakuje. Żeby sałatka była jeszcze lżejsza użyjcie tuńczyka w sosie własnym.
Składniki:
- mieszanka sałat, rukola lub roszponka
- 1/2 cebuli czosnkowej
- kilka zielonych oliwek
- puszka tuńczyka (u mnie w oleju)
- 3 jajka ugotowane na twardo lub półmiękko, zależy kto co lubi
- duży pomidor lub pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz, oliwa z oliwek i sok z cytryny
Opcjonalnie zamiast soku z cytryny i oliwy z oliwek można użyć sosu czosnkowego.
Składniki sosu czosnkowego:
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ostrego majonezu
- po szczypcie cukru, soli, czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki roztartych ziół: bazylii i oregano
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę lub czosnek granulowany ok 1/2 łyżeczki
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj a następnie odstaw na ok 30 min aby się przegryzły. Po tym czasie gotowy sos do użycia. Doskonale nadaje się też do pizzy.
Rozłóż sałatę na talerzu, a następnie kolejno wszystkie składniki, cebulę, pomidory, oliwki, jajka, osączonego tuńczyka. Całość przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Smacznego.