loading...
Zastanawiałam się wielokrotnie nad przygotowaniem tego dania, połączenie śmietany, boczku i czosnku nie przemawiało do mnie. Po spróbowaniu od razu zmieniłam zdanie. Dobrej jakości włoski makaron i przepyszny sos śmietanowo-jajeczny na dobre zagościł w moim menu.
Składniki:
150 g boczku wędzonego cienko pokrojonego
200 ml śmietanki 30%
125 g serka mascarpone
4 żółtka
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
350 g makaronu – ja użyłam włoski „orecchiette”
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek wg przepisu na opakowaniu
Boczek pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na złoty kolor na patelni bez dodatku tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać aż cebula się zeszkli. Śmietankę, serek mascarpone oraz żółtka zmiksować i wlać do boczku. Mieszać delikatnie aż powstanie gęsty sos. Trzeba uważać, żeby sos się nie zważył. Gdy sos będzie gęsty dodać makaron. Wymieszać wszystko i od razu podawać. Moim zdaniem nie trzeba doprawiać solą. Ale to wg uznania.
Smacznego.