loading...
Czerwiec był miesiącem truskawek, lipiec rozpieszcza nas pachnącymi malinami, borówkami, jagodami…Wszystkie owoce możesz wykorzystać do tarty na setki sposobów.
Tarta to świetny pomysł na letni deser z owocami. Kruchy spód, lekki, budyniowy, rozpływający się w ustach krem świetnie łączy się ze świeżymi owocami.
Składniki na spód:
- 3,5 szkl mąki krupczatki
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 36 %
- szczypta soli
Podane składniki posiekaj nożem i szybko zagnieć nie ogrzewając ciasta zbyt długo w rękach. Owiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie posmarowaną masłem formę (ok. 24 cm) wylep ciastem razem z brzegami. Nakłuj widelcem aby nie wyrosło. Piecz w temp. 200ºC ok 15-20 min., aż ciasto będzie złote. Wyjmij i ostudź. Jeśli używasz blaszki do traty z wklęsłym dnem, wyjmij kruchy placek i obróć go do góry nogami. We wgłębienie wylejesz krem.
Składniki kremu budyniowego:
- 1/2 l mleka
- 2/3 szkl mąki
- 3 żółtka
- 1/4 szkl cukru
- esencja waniliowa lub ziarenka z 1 laski wanilii
- skórka otarta z cytryny
Ubij wszystkie składniki. Postaw na ogniu i cały czas mieszaj aby się nie przypaliło i nie powstały grudki. Gotuj, aż powstanie gęsty krem. Wystudź i wyłóż na kruchy spód. Na kremie poukładaj ulubione sezonowe owoce. Smacznego.