loading...
Zdjęcie nie jest zbyt piękne i nie zachęca ale szynka jest bardzo smaczna, soczysta i krucha. Słodko kwaśny sos na bazie jasnego piwa, odrobiny białego wytrawnego wina, jabłek i cebuli z nutą jałowca. Polecam podane na świąteczny obiad z puree z patatów. Smacznego.
Składniki:
- ok 1,2 – 1,5 szynki wieprzowej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml jasnego piwa
- 2 jabłka golden delicious
- 4 średnie szalotki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 1 łyżka czerwonej papryki, po 1/2 łyżeczki chili, imbiru, kilka ziarenek ziela angielskiego i jałowca, odrobina pieprzu ziołowego, tymianek i majeranek, kilka rodzynek, sól
- ok 50 ml śmietanki kremówki
Szynkę natrzyj dobrze przyprawami (oprócz ziela ang. i jałowca), solą (ok 1 płaskiej łyżki) i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Wstaw do lodówki na min 24h. Po tym czasie obsmaż z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Zalej winem i piwem, dodaj jałowiec i ziele ang. Dodaj pokrojone w talarki szalotki. Duś do miękkości mięsa ok 1,5 h. Na 15 min przed końcem duszenia dodaj jabłka pokrojone w ósemki. Dalej duś. Gdy jabłka się uprażą wyjmij mięso i zostaw aby odpoczęło, w tym czasie zmiksuj składniki sosu, chwilę odparuj. Dodaj śmietankę. Szynkę pokrój w plastry, podawaj z sosem i puree. Smacznego!!!