GD Star Rating
loading...
loading...
Na lekki obiad lub pierwsze danie proponuję orzeźwiającą zupę szparagową z gorgonzolą, miętą, bazylią i pietruszką. Podania z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Polecam.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów – 500 g
- 500 ml wody lub bulionu
- 3 młode,średniej wielkości ziemniaki
- listki z dwóch gałązek: pietruszki, mięty i bazylii
- 100 g gorgonzoli i jeszcze trochę do dekoracji
- 100 ml śmietanki 30 % ewentualnie dobrego jogurtu greckiego
- grzanki lub groszek ptysiowy
- sól, pieprz
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki, ziemniaki obierz i pokrój na dość małe kawałki. Zalej warzywa bulionem lub wodą i gotuj do miękkości – ok 15 min. Do warzyw dodaj śmietankę lub jogurt, gorgonzolę, listki ziół. Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym i kawałkiem gorgonzoli