loading...
Dzisiaj szparagi w innej odsłonie, tartaletki z bardzo kruchego, bardzo maślanego ciasta z delikatnym kremowym wypełnieniem – smakują wyśmienicie. Spróbujcie…
Składniki ciasta:
- szklanka mąki (250 ml)
- 150 g miękkiego masła
- żółtko
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 1/4 cukinii
- 1/2 pęczka szparagów ok 250 g
- 5 cienkich plasterków wędzonego boczku
- mała dymka razem ze szczypiorem
- masło
- 100 g ricotty
- jajko
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól i biały pieprz
Zagnieć ciasto – będzie dość miękkie – i włóż do lodówki na ok 15 min. Po tym czasie wylepiaj foremki na tartaletki, nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i w każdą foremkę wsyp trochę suchej fasoli dla obciążenia. Piecz w temp. 200 ° C przez 12-15 min. Przygotuj farsz. Cukinię pokrój w kostkę, szparagom odetnij zdrewniałe końcówki i główki a środkową część pokrój na kawałki wielkości cukinii. Cebulkę ze szczypiorem posiekaj dość grubo. Na patelni rozgrzej ok 1 łyżki masła, wrzuć szparagi i chwilę podduś, dalej dodaj cukinię i dymkę. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku. Duś jeszcze chwilę aż warzywa delikatnie zmiękną. Boczek pokrój na mniejsze kawałki i smaż na suchej patelni na chrupko. Ricottę, jajko i śmietankę zmiksuj dopraw solą i pieprzem do smaku. Do podpieczonych tartaletek wkładaj warzywa i boczek. Zalej sosem, a na wierzchu poukładaj główki szparagów. Piecz w temp. 180 ° C pod przykryciem przez ok 20 min. Smacznego!