Blok czekoladowy

15 maja 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szybki słodki deser, rodem z PRL-u, gościł na stole prawie na każde święta i te małe i te duże. Tradycyjnie robiony tylko z herbatnikami ale ja lubię go wzbogacić bakaliami. 

Składniki:

  • 250 g masła roślinnego
  • 1/2 szkl  cukru
  • 1/2 szkl wody
  • 4 łyżki kakao
  • opakowanie mleka w proszku (użyłam tradycyjnego w niebieskim opakowaniu 400g)
  • 3 paczki pokruszonych herbatników
  • bakalie – orzechy, rodzynki, suszona żurawina

Masło, wodę, cukier i kakao rozpuść i do gorącej masy wkręć szybko mleko w proszku. Dodaj herbatniki z bakaliami. Wymieszaj dokładnie – trzeba sporo siły gdyż masa jest bardzo gęsta. Przełóż do blaszki i wstaw do lodówki. Można podawać….

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>