Blok czekoladowy

GD Star Rating
loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szybki słodki deser, rodem z PRL-u, gościł na stole prawie na każde święta i te małe i te duże. Tradycyjnie robiony tylko z herbatnikami ale ja lubię go wzbogacić bakaliami. 

Składniki:

  • 250 g masła roślinnego
  • 1/2 szkl  cukru
  • 1/2 szkl wody
  • 4 łyżki kakao
  • opakowanie mleka w proszku (użyłam tradycyjnego w niebieskim opakowaniu 400g)
  • 3 paczki pokruszonych herbatników
  • bakalie – orzechy, rodzynki, suszona żurawina

Masło, wodę, cukier i kakao rozpuść i do gorącej masy wkręć szybko mleko w proszku. Dodaj herbatniki z bakaliami. Wymieszaj dokładnie – trzeba sporo siły gdyż masa jest bardzo gęsta. Przełóż do blaszki i wstaw do lodówki. Można podawać….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.