Tort Tiramisu

16 maja 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Przepyszny kawowo-migdałowy deser, szybko się go robi i tak samo szybko znika ze stołu. Połączenie delikatnego, puszystego migdałowego kremu z kakaowym biszkoptem nasączonym mocną kawą…

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 zwykłe łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 750 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 50 ml likieru migdałowego
  • odrobina aromatu migdałowego

Do dekoracji: wiórki czekoladowe, płatki migdałowe. Do nasączenia: duży kubek mocnej kawy + 1 łyżka cukru oraz 100 ml likieru migdałowego.

Biszkopt:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier i dalej ubijaj. Następnie dodaj mąki i kakao, delikatnie wymieszaj. Przełóż do blaszki i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze ok 170 st przez 30 min. Sprawdź czy się upiekł. Po wystudzeniu podziel biszkopt na trzy części. Przygotuj kawę do nasączenia.

Krem:

Wyłóż serek mascarpone do naczynia, dodaj żółtka, aromat, likier migdałowy. Ubij białka na sztywno dodaj cukier i dalej ubijaj. Zmiksuj serek z dodatkami i delikatnie wkręć ubite białka.

Przygotowanym kremem przełóż nasączone placki biszkoptu. Pokryj cały tort kremem i udekoruj.

Tort powinien przez noc schłodzić się w lodówce.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>