Brownie inaczej

GD Star Rating
loading...

Baaardzo, bardzo  czekoladowe ciasto. Ciężkie, mokre i gliniaste. Na pierwszy rzut oka wygląda jakby się nie udało, zakalec ale właśnie takie ma być. Tym razem przepis odbiega od tradycyjnego. Jakiś czas temu zostało mi trochę serka homogenizowanego, bardzo dobrze z nim smakuje.

Składniki:

  • 300 g ciemnej czekolady o zawartości kakao 70%
  • 1 kostka masła 82%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego

Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, gdy trochę przestygnie dodaj żółtka, serek i mąkę. Dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywno z cukrem i delikatnie połącz z masą czekoladową. Przełóż do blaszki. Piec 25 min w temp. 180 st C. Opcjonalnie można dodać bakalie jak ja tym razem. Po upieczeniu polej rozpuszczoną czekoladą, udekoruj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *