Brownie inaczej

16 maja 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Baaardzo, bardzo  czekoladowe ciasto. Ciężkie, mokre i gliniaste. Na pierwszy rzut oka wygląda jakby się nie udało, zakalec ale właśnie takie ma być. Tym razem przepis odbiega od tradycyjnego. Jakiś czas temu zostało mi trochę serka homogenizowanego, bardzo dobrze z nim smakuje.

Składniki:

  • 300 g ciemnej czekolady o zawartości kakao 70%
  • 1 kostka masła 82%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego

Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, gdy trochę przestygnie dodaj żółtka, serek i mąkę. Dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywno z cukrem i delikatnie połącz z masą czekoladową. Przełóż do blaszki. Piec 25 min w temp. 180 st C. Opcjonalnie można dodać bakalie jak ja tym razem. Po upieczeniu polej rozpuszczoną czekoladą, udekoruj.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>