Botwinka

4 lipca 2016 ObiadyZupy  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

To obowiązkowa zupa gdy tylko pojawi się młodziutka botwinka. Co prawda pojawiła się już dawno ale w tym roku zrobiłam ją trochę później. Taką botwinkę robiło się u mnie w domu a podawało z ziemniakami gotowanymi, kraszonymi podsmażoną cebulką. Wypróbujcie ten przepis – polecam.

Składniki:

  1. plaster karkówki
  2. 4 młode buraki
  3. pęczek botwiny
  4. 2 marchewki
  5. pietruszka
  6. kawałek selera
  7. kawałek pora – ok 15 cm
  8. 1/4 pęczka koperku
  9. 1/4 cebuli
  10. śmietana 30%
  11. przyprawy: sól, pieprz,
  12. 4 ziela angielski + 2 listki laurowe
  13. ok 1 łyżki cukru
  14. 3 łyżki oleju
  15. kilka kropel soku z cytryny lub octu

Buraki, marchewkę, pietruszkę, selera pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wrzuć do garnka wraz z karkówką, dodaj pora związanego nitką – żeby się nie rozpadł i od razu dodaj kilka kropel soku z cytryny lub octu, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj wywar. Gdy warzywa z mięsem będą miękkie dodaj pokrojoną botwinkę, dopraw cukrem, pieprzem i solą. Cebulkę posiekaj drobno i zrumień delikatnie na rozgrzanym oleju. Dodaj do zupy. Dalej dodaj pokrojony koperek i śmietankę. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>