loading...
To obowiązkowa zupa gdy tylko pojawi się młodziutka botwinka. Co prawda pojawiła się już dawno ale w tym roku zrobiłam ją trochę później. Taką botwinkę robiło się u mnie w domu a podawało z ziemniakami gotowanymi, kraszonymi podsmażoną cebulką. Wypróbujcie ten przepis – polecam.
Składniki:
- plaster karkówki
- 4 młode buraki
- pęczek botwiny
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora – ok 15 cm
- 1/4 pęczka koperku
- 1/4 cebuli
- śmietana 30%
- przyprawy: sól, pieprz,
- 4 ziela angielski + 2 listki laurowe
- ok 1 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- kilka kropel soku z cytryny lub octu
Buraki, marchewkę, pietruszkę, selera pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wrzuć do garnka wraz z karkówką, dodaj pora związanego nitką – żeby się nie rozpadł i od razu dodaj kilka kropel soku z cytryny lub octu, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj wywar. Gdy warzywa z mięsem będą miękkie dodaj pokrojoną botwinkę, dopraw cukrem, pieprzem i solą. Cebulkę posiekaj drobno i zrumień delikatnie na rozgrzanym oleju. Dodaj do zupy. Dalej dodaj pokrojony koperek i śmietankę. Smacznego.