Carpaccio wołowe

2 marca 2016 Boże NarodzeniePrzekąskiWielkanoc  2 komentarze

GD Star Rating
loading...

Nigdy nie jadłam surowego mięsa i nie wyobrażałam sobie, że mogę je zjeść, aż przyszedł czas na przełamanie  się do carpaccio no i było pysznie… Polecam.

Składniki:

  1. dobrej jakości polędwica wołowa  lub gotowe plastry carpaccio
  2. kilka kaparów
  3. garść rukoli
  4. kiełki buraka
  5. parmezan
  6. sól i świeżo grubo mielony pieprz czarny
  7. oliwa z oliwek

Sos:

  1. 2 łyżki majonezu
  2. 1 łyżeczka soku z cytryny
  3. 1 łyżeczka miodu
  4. 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  5. 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  6. ok 100 ml oliwy z oliwek
  7. grubo mielony pieprz i sól

Mięso pokrój na bardzo cienkie plasterki – niektórzy najpierw je mrożą żeby móc, je cieniutko pokroić – talerz posmaruj oliwą posyp grubo mielonym czarnym pieprzem i grubo mieloną solą morską, ułóż mięso na talerzu, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, już delikatnie przypraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na ok 15 min żeby mięso się zamarynowało. Przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw żeby się “przegryzły”. Talerz z mięsem wyjmij z lodówki ułóż na środku garść rukoli razem z kiełkami. Dookoła poukładaj kapary i polej przygotowanym sosem. Na wierzch zetrzyj dość grube plasterki sera.

Gdy przygotowujesz danie z gotowego już mięsa uważaj z doprawieniem – zazwyczaj jest ono już przyprawione wystarczająco. Wystarczy kilka dodatków i gotowe. Smacznego!!!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website Protected by Spam Master