loading...
Proponuję Wam dzisiaj domowe sushi. Było pysznie. Wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu no i masz świadomość świeżości składników, których używasz. Dziś polecam uromaki, nigiri i futomaki. Jako że to domowe sushi nie trzymałam się oryginalnie składników każdego rodzaju.
Składniki:
- opakowanie ryżu do sushi zwykle pakowany jest po 500 g
- sos do sushi
- listki nori
- awokado
- łosoś wędzony na zimno
- paluszki krabowe
- zielony ogórek
- papryka czerwona
- chrzan wasabi
- imbir marynowany
- czarny sezam
- dodatkowo będzie potrzebna mata bambusowa oraz folia spożywcza do zwijania ruloników sushi
Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu – porcję ryżu przepłucz zimną wodą i zalej w ilości na 1 szkl ryżu – 2 szkl wody, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu ok 10 min co jakiś czas mieszając aby nie przywarł. Gdy się ugotuje – wchłonie cały płyn – ostudź do temperatury pokojowej oraz zapraw sosem do ryżu, tj. ok 2 łyżek sosu na 1 porcję ryżu. Sprawdź na opakowaniu ryżu jak producent zaleca ugotowanie i zaprawienie sosem. Przygotuj matę do zwijania, listki nori oraz wasabi. Awokado, paprykę i ogórka zielonego pokrój w słupki. Aby przygotować futomaki – na macie rozłóż płat nori, dalej na nori cienką warstwę ryżu. Wzdłuż dłuższego boku ułóż łososia, awokado, ogórka zielonego, paprykę czerwoną oraz delikatnie posmaruj wasabi. Zwiń ciasno za pomocą maty. Krój zwilżonym nożem równe kawałki. Aby przygotować uromaki – na macie ułóż folię spożywczą, delikatnie posyp czarnym sezamem, dalej cienką warstwę ryżu na ok 3/4 części, połóż płat nori. Na części nori pod którym nie ma ryżu ułóż paluszki krabowe i paski ogórka zielonego, delikatnie posmaruj wasabi. Zwiń ciasno za pomocą maty usuwając folię spożywczą. Pokrój zwilżonym nożem. Nigi – ugnieć małe ruloniki z ryżu na wierzchu ułóż wędzonego łososia, owiń paskiem nori. Podawaj z sosem sojowym, przegryzaj marynowanym imbirem dla aby rozkoszować się kolejnym smakiem sushi.