Ciastka z rabarbarem pod kokosową bezą

25 maja 2015 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Dość szybki, efektowny i bardzo smaczny deser. Kwaskowy smak rabarbaru świetnie smakuje z kokosową bezą. Polecam.

Składniki ciasta:

  1. 2 szkl mąki
  2. 200 g masła
  3. 3 żółtka
  4. szczypta soli
  5. ok 16 g cukru waniliowego

Kokosowa beza:

  1. 3 białka
  2. 100 g wiórek kokosowych
  3. 0,5 szkl cukru

Dodatkowo 2 gałązki rabarbaru, cukier ok 2-3 łyżki, kisiel – najlepiej rabarbarowy lub jabłkowy.

Ze składników na ciasto zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok 15 min. W tym czasie pokrój rabarbar  na małe kawałki, zasyp cukrem, kisielem i odstaw. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i dalej ubijaj. Gdy piana będzie lśniąca dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Foremki wylep ciastem i wypełnij rabarbarem, na wierzchu ułóż kokosową bezę i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz ok 30 min. Gdyby wierzch zbyt się rumienił przykryj folia aluminiową. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>