loading...
Ciasto, szczególnie polecane dla wielbicieli czekolady. Jest baaaaaarrrrrdzo czekoladowe, wilgotne, zawsze się udaje. No niestety trochę kaloryczne ale co tam… Jakiś czas temu podawałam przepis na brownie inaczej – z serem. Dzisiaj wersja klasyczna ale chodzi za mną brownie z malinami lub wiśniami. Myślę że niedługo pokuszę się o wykonanie.
Składniki:
- 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 0,5 szkl cukru
- 4 jajka
- 100 g mąki
- łyżka dobrego kakao
- szczypta soli
Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ze szczyptą soli ubij na puch, dodaj cukier i dalej ubijaj. Delikatnie wmieszaj czekoladę, kakao i mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 °C na ok 20-25 min. Tak naprawdę długość pieczenia zależy od tego czy chcesz mieć ciasto bardziej wilgotne czy suche. Jeśli ma być suche potrzymaj w piekarniku trochę dłużej.
Brownie,