Brownie

26 maja 2015 Ciasta i desery  2 komentarze

GD Star Rating
loading...

Ciasto, szczególnie polecane dla wielbicieli czekolady. Jest baaaaaarrrrrdzo czekoladowe, wilgotne, zawsze się udaje. No niestety trochę kaloryczne ale co tam… Jakiś czas temu podawałam przepis na brownie inaczej – z serem. Dzisiaj wersja klasyczna ale chodzi za mną brownie z malinami lub wiśniami. Myślę że niedługo pokuszę się o wykonanie.

Składniki:

  1. 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  2. 150 g masła
  3. 0,5 szkl cukru
  4. 4 jajka
  5. 100 g mąki
  6. łyżka dobrego kakao
  7. szczypta soli

Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ze szczyptą soli ubij na puch, dodaj cukier i dalej ubijaj. Delikatnie wmieszaj czekoladę, kakao i mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 °C na ok 20-25 min. Tak naprawdę długość pieczenia zależy od tego czy chcesz mieć ciasto bardziej wilgotne czy suche. Jeśli ma być suche potrzymaj w piekarniku trochę dłużej.

Brownie, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>