Ciasto ze szpinaku

GD Star Rating
loading...

Ciasto ze szpinaku dziwnie brzmi, ale uwierzcie smakuje rewelacyjnie. Różnie na nie mówią: leśny mech czy leśne runo lub po prostu tort szpinakowy. Bardzo wilgotne, nie za słodkie, naprawdę wyśmienite. Podobno to turecki deser. Krem z mascarpone i bitej śmietany pasuje idealnie. Polecam szczególnie.

Składniki:

  1. opakowanie mrożonego szpinaku
  2. 3 jajka
  3. 1 szkl oleju
  4. 3/4 szkl cukru
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 2 szkl mąki
  7. 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej

Krem:

  1. 500 g serka mascarpone
  2. 250 ml śmietanki 30%
  3. 2 utrwalacze do śmietany
  4. 2 łyżki cukru pudru
  5. ok 100 ml likieru tiramisu lub innego ulubionego
  6. granat, truskawki, maliny, borówki

Szpinak zostaw do rozmrożenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj, dodaj żółtka i olej oraz esencję lub cukier waniliowy. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszaj rozmrożony i odciśnięty szpinak. Piecz w temp. 170 ° C przez ok godzinę do suchego patyczka. Po wystudzeniu zetnij wierzch i go rozkrusz. Pozostałą część ciasta przekrój na pół.

Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i utrwalacza. Serek mascarpone zmiksuj z likierem i delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Przełóż, a wierzch posyp pokruszonym plackiem. Na wierzchu poukładaj ulubione owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Website Protected by Spam Master