Ratatuj – Ratatouille

14 kwietnia 2016 KolacjePrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

A dziś zapraszam na ratatouille – ratatuj – do którego zrobienia zmobilizowało mnie dziecko po obejrzeniu filmu rysunkowego ze szczurkiem w roli głównej 🙂 Pieczone warzywa w sosie pomidorowo paprykowym – smaczne choć pewnie znacznie odbiega od oryginału.  Ratatuj może stanowić lekkie  samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  1. Średnia cukinia
  2. Średni bakłażan
  3. 2 papryki czerwone
  4. 3 pomidory
  5. 4 łyżki passaty pomidorowej
  6. 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  7. oliwa z oliwek do smażenia
  8. 1/2 małej cebuli
  9. Odrobina bazylii, tymianku, oregano, świeże gałązki tymianku
  10. Sól, ostra papryka, cukier

Z papryk wytnij gniazda nasienne, jedną przekór na 4 części, skrop oliwą z oliwek na folii aluminiowej i skórą do góry wstaw do piekarnika pod grill na ok 15 min. temp. 180°C. Po tym czasie wyjmij i zawiń w folię, w której się piekła. Gdy ostygnie zdejmij skórkę i posiekaj w kostkę. Jednego pomidora natnij na cztery i zalej wrzątkiem, po chwili wyjmij z wody i zdejmij skórkę. Również posiekaj w drobną kostkę. Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem zeszklij na oliwie, dodaj posiekanego pomidora i paprykę. Duś przez chwilę. Dodaj passatę i przyprawy do smaku. Dalej duś, aż sos nieco się zredukuje.

Pozostałe warzywa pokrój w plasterki. Bakłażana posyp solą i odstaw na ok 15 min. Następnie przepłucz go i osusz. Na dno naczynia wyłóż so, a na nim na zmianę poukładaj plasterki warzyw. Posyp delikatnie solą i skrop oliwą z oliwek. Ułóż świeże gałązki tymianku. Zapiekaj ok 20 – 25 min w temp. 180°C. Gdyby się za bardzo zrumieniło przykryj folią aluminiową. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>