Puszysty sernik z rodzynkami

GD Star Rating
loading...

Bardzo puszysty i delikatny sernik, na kruchym maślanym spodzie. Polecam.

Spód:

  • 1,5 szkl mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl cukru
  • łyżka cukru waniliowego

Składniki spodu zagnieć i odstaw do lodówki na ok 30 min. W tym czasie przygotuj ser.

Ser:

  • 1 kg sera białego mielonego
  • 3 żółtka
  • 6 białek – 3 wykorzystaj od spodu
  • garść rodzynek
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szkl cukru pudru – lub mniej wg uznania
  • szczypta soli

Do sera dodaj żółtka, rodzynki, cukier waniliowy oraz budyń. Zmiksuj i dodaj rozpuszczone masło. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier dalej ubijając – aż masa stanie się lśniąca. Połącz delikatnie białka z serem.

Ciasto na spód podziel na dwie części w stosunku 1/4 i 3/4. Większą część  rozwałkuj i wyłóż blaszkę, zapiekaj ok 15 min  w temp 180°C, następnie wylej ser. Na koniec porwij na wierzch pozostałe ciasto. Piecz o 1 godz. w temperaturze ok. 170-180”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Website Protected by Spam Master