GD Star Rating
loading...
loading...
Bardzo puszysty i delikatny sernik, na kruchym maślanym spodzie. Polecam.
Spód:
- 1,5 szkl mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 0,5 szkl cukru
- łyżka cukru waniliowego
Składniki spodu zagnieć i odstaw do lodówki na ok 30 min. W tym czasie przygotuj ser.
Ser:
- 1 kg sera białego mielonego
- 3 żółtka
- 6 białek – 3 wykorzystaj od spodu
- garść rodzynek
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 szkl cukru pudru – lub mniej wg uznania
- szczypta soli
Do sera dodaj żółtka, rodzynki, cukier waniliowy oraz budyń. Zmiksuj i dodaj rozpuszczone masło. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier dalej ubijając – aż masa stanie się lśniąca. Połącz delikatnie białka z serem.
Ciasto na spód podziel na dwie części w stosunku 1/4 i 3/4. Większą część rozwałkuj i wyłóż blaszkę, zapiekaj ok 15 min w temp 180°C, następnie wylej ser. Na koniec porwij na wierzch pozostałe ciasto. Piecz o 1 godz. w temperaturze ok. 170-180”.