Deser z chia na mleczku kokosowym

14 czerwca 2016 BezglutenoweCiasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Nasiona szałwii hiszpańskiej – chia – ostatnio bardzo popularne, słynące ze swoich drogocennych właściwości. Czytałam, że mają więcej kwasów omega 3 niż łosoś, więcej wapnia niż mleko i wiele innych wartości odżywczych. Posiadają właściwości żelujące – wystarczy ok 2 łyżek nasion na ok 200 ml płynu, żeby powstał lekki i zdrowy pudding. Dziś proponuję deser z ciasteczek czekoladowych, z chia na mleczku kokosowym, z truskawkami. Możesz użyć dowolnego mleczka roślinnego i dowolnych owoców a także np musu owocowego. Desery z chia bardzo ładnie się prezentują.

Składniki:

  1. 200 ml mleczka kokosowego
  2. 2 pełne łyżki nasion chia
  3. ciasteczka czekoladowe lub zbożowe
  4. dowolne owoce lub mus owocowy

Mleczko kokosowe wymieszaj z nasionami. Pozostaw na kilka godzin. Ciastka pokrusz a truskawki pokrój. Na dno pucharków ułóż ciasteczka i układaj warstwami owoce z puddingiem. Lub ułóż wg własnego uznania. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>