Ziemniaki z grilla z sosem śmietanowym

GD Star Rating
loading...

Przepyszne młode ziemniaczki z grilla, faszerowane wędzonym surowym boczkiem. Podawaj z sosem czosnkowym, jogurtowym czy z tzatziki. Do karkówki czy kiełbaski lub same. Dzisiaj polecam z sosem śmietanowym.

Składniki:

  1. młode ziemniaczki
  2. masło
  3. tymianek, czerwona papryka, pieprz ziołowy, koperek
  4. plasterki wędzonego surowego boczku

Składniki sosu śmietanowego:

  1. śmietana 18 % – 200 g
  2. szczypior gruby z 2-ch małych dymek
  3. sól

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ponacinaj w poprzek. W nacięte miejsca powkładaj gdzieniegdzie cienkie małe kawałki boczku. Na każdego ziemniaka połóż łyżkę masła i posyp przyprawami ilość wg uznania. Owiń ziemniaki folią aluminiową i ułóż na grillu. Będą się piekły ok 40 min. – czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaka. Szczypiorek posiekaj wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą. Podawaj do ziemniaków. Smacznego!

Takie ziemniaczki możesz przygotować również w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.