Gulasz wołowy

12 listopada 2015 Boże NarodzenieObiadyWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Witam wszystkich po tak długiej przerwie i dziękuję, że zaglądacie pomimo tego, że tak dawno nic nowego się nie pojawiło.

Dzisiaj polecam gulasz wołowy, niezwykle aromatyczny a mięso miękkie i soczyste. Szczególnie pasuje do placków ziemniaczanych czy różnego rodzaju kasz i klusek.

Składniki:

  1. pręga wołowa, łopatka lub karkówka ok 1 kg
  2. papryka czerwona świeża
  3. 3 ogórki kiszone
  4. ok 20 dag pieczarek
  5. 2 średnie cebule
  6. pomidor
  7. ząbek czosnku
  8. 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  9. ok 1l bulionu wołowego
  10. olej do smażenia i mąka do obsypania mięsa
  11. przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz, po pół łyżeczki cząbru, tymianku i kminku

Z pręgi usuń błony i ścięgna. Mięso pokrój w kostkę ok 3×3 cm. Natrzyj pieprzem, cząbrem, tymiankiem i kminkiem. Pozostaw na 2-3 godz. Obsyp mąką i na mocno rozgrzanym oleju podsmażaj partiami. Przełóż do garnka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmaż cebulę pokrojoną w półtalarki, pieczarki pokrojone w ćwiartki i posiekany ząbek czosnku. Dodaj do mięsa. Dalej na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż paprykę w proszku i dodaj do mięsa. Zalej bulionem. Dodaj ziele i liść laurowy. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok 1,5 h. Po tym czasie dodaj wino, pokrojonego w kostkę bez skórki pomidora, ogórka kiszonego i paprykę pokrojoną w paski. W razie potrzeby dopraw solą. Duś kolejną godz. do miękkości mięsa uważając żeby się nie przypaliło. W razie potrzeby podlej bulionem. Podawaj z plackami ziemniaczanymi lub różnymi kluskami czy kaszami. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>