Zupa porowa z pulpecikami drobiowymi

12 listopada 2015 Zupy  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Na dni pełne słoty, proponuję rozgrzewającą zupę – krem z porów, z serowo – czosnkową grzanką i pulpecikami drobiowymi. Polecam.

Składniki na pulpeciki:

  1. 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
  2. sucha kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  3. 0,5 małej cebuli
  4. posiekany ząbek czosnku
  5. jajko
  6. sól, pieprz i pół łyżeczki tymianku

Mięso wyrób dokładnie, aż będzie gładkie i klejące. Formuj małe pulpeciki. Smaż partiami na małej ilości oleju.

Składniki zupy:

  1. 2 średnie ziemniaki
  2. mała pietruszka
  3. mała marchewka
  4. kawałek selera
  5. 2 duże pory
  6. ok 100 ml śmietanki 30%
  7. 50 g sera „Dziugas”
  8. ok 1l – 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  9. sól i pieprz
  10. masło do podsmażenia pora ok 2 łyżek

Pory pokój w talarki, podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Warzywa zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości, dodaj podsmażone pory, ser starty i śmietankę.  Zmiksuj wszystko na gładką zupę. Gdyby była za gęsta dodaj bulionu, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Składniki na grzanki:

  1. bagietka
  2. masło
  3. czosnek granulowany
  4. ser dziugas starty na tarce o małych oczkach.

Bagietkę pokrój w plastry, posmaruj masłem, posyp  czosnkiem i tartym serem. Zapiekaj na złoty kolor.

Zupę podawaj z pulpecikami oraz grzanką.

Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>