loading...
Nie wiesz co zrobić z suchą chałką, bułeczkami maślanymi lub ciastem drożdżowym, ciastkami kruchymi lub pierniczkami – to świetna baza do bajaderek czy trufli. Myślę że sprawdzą się na Święta. Można je spokojnie przygotować wcześniej. Polecam.
Składniki:
- 125g masła
- 1/2 szkl wody
- 1/3 szkl cukru
- 3 łyżki dobrego kakao
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 250 g dżemu wiśniowego – najlepiej domowego z dużymi kawałkami owoców powideł śliwkowych
- ok 1 kg suchych resztek ciasta drożdżowego, sucharów, ciastek itp.
- kilka kropli esencji rumowej
- ok 2 łyżek drobnych rodzynek namoczonych w alkoholu,
- ok 2 łyżek suszonej żurawiny
- spirytus – ilość uzależniona od gustu
- wiórki kokosowe, orzechy i migdały siekane, ewentualnie kakao, siekane pistacje – do obtoczenia kuleczek
Suche ciasto zetrzyj na tarce lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło, wodę, kakao i cukier rozpuść, doprowadź do wrzenia. Delikatnie przestudź, dodaj pozostałe składniki wraz ze zmielonym ciastem, które dodawaj stopniowo do uzyskania jednolitej gładkiej masy z łatwością dającej się formować w kulki. Gdyby mielonego ciasta zabrakło a masa byłaby zbyt rzadka dodaj odrobinę bułki tartej. Formuj średniej wielkości kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych, orzechach mielonych czy w migdałach. Malutkie kuleczki obtocz w kakao.
Trufle i bajaderki z "odzysku",