Trufle i bajaderki z “odzysku”

14 grudnia 2015 Boże NarodzenieCiasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie wiesz co zrobić z suchą chałką, bułeczkami maślanymi lub ciastem drożdżowym, ciastkami kruchymi lub pierniczkami – to świetna baza do bajaderek czy trufli. Myślę że sprawdzą się na Święta. Można je spokojnie przygotować wcześniej. Polecam.

Składniki:

  1. 125g masła
  2. 1/2 szkl wody
  3. 1/3 szkl cukru
  4. 3 łyżki dobrego kakao
  5. 2 łyżki kremu czekoladowego
  6. 2 łyżki masła orzechowego
  7. 250 g dżemu wiśniowego – najlepiej domowego z dużymi kawałkami owoców  powideł śliwkowych
  8. ok 1 kg suchych resztek ciasta drożdżowego, sucharów, ciastek itp.
  9. kilka kropli esencji rumowej
  10. ok 2 łyżek drobnych rodzynek namoczonych w alkoholu,
  11. ok 2 łyżek suszonej żurawiny
  12. spirytus – ilość uzależniona od gustu
  13. wiórki kokosowe, orzechy i migdały siekane, ewentualnie kakao, siekane pistacje – do obtoczenia kuleczek

Suche ciasto zetrzyj na tarce lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło, wodę, kakao i cukier rozpuść, doprowadź do wrzenia. Delikatnie przestudź, dodaj pozostałe składniki wraz ze zmielonym ciastem, które dodawaj stopniowo do uzyskania jednolitej gładkiej masy z łatwością dającej się formować w kulki. Gdyby mielonego ciasta zabrakło a masa byłaby zbyt rzadka dodaj odrobinę bułki tartej. Formuj średniej wielkości kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych, orzechach mielonych czy w migdałach. Malutkie kuleczki obtocz w kakao.

Trufle i bajaderki z "odzysku", 8.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>