Kawowy tort bezowy

19 marca 2015 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Bardzo pyszny deser, prosty w wykonaniu, ładnie się prezentuje, chrupiący z zewnątrz i wilgotny w środku. Z nutą pomarańczy i kawy, przełamany ajerkoniakiem. Polecam.

Składniki:

  1. 7 białek
  2. 1,5 szkl. cukru
  3. 1/3 łyżeczki soli
  4. 1 łyżka soku z cytryny
  5. otarta skórka z wyparzonej pomarańczy
  6. kilka kropel olejku pomarańczowego
  7. 600 ml śmietany kremówki
  8. ok 4 utrwalaczy do śmietany – ilość zależy od utrwalacza zasadniczo 1
  9. 1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
  10. do dekoracji ajerkoniak i polewa czekoladowa, sezonowe owoce (u mnie ananas z syropu i winogron)

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, dodaj cukier i dalej ubijaj do uzyskania lśniącej masy. Dodaj sok z cytryny otartą skórkę z pomarańczy i olejek pomarańczowy, i jeszcze przez chwilę ubijaj. Rozłóż na blasze dwa równe krążki. Wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Susz bezy przez ok 3 godziny. Wyjmij, ostudź i na ok 2 godz przed podaniem przełóż ubitą śmietaną z utrwalaczem, 3 łyżkami cukru pudru i kawą. Udekoruj owocami, ajerkoniakiem i polewą. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>