loading...
Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem – klops czy pieczeń rzymska – z sosem chrzanowym – wszyscy pewnie ją znacie i pewnie najczęściej robicie na Wielkanoc bo dobrze smakuje na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako przekąska. Polecam.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 2 jajka
- średnia cebula
- łyżeczka majeranku i tymianku
- sól, pieprz, ostra papryka
- sucha kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
- łyżka masła
- ewentualnie natka pietruszki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- musztarda sarepska ok 4 łyżek
- łyżka chrzanu śmietankowego
Sos chrzanowy:
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki dobrego chrzanu
- 200 ml śmietany 30 %
- 200 ml śmietany 18 %
- sól i sok z cytryny
- ewentualny bulion ok 200 ml, gdyby sos był za gęsty
Do mielonego mięsa dodaj jajka, kajzerkę, posiekaną natkę pietruszki, chrzan, przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Na łyżce masła zeszklij cebulkę i dodaj do mięsa. Dobrze wyrób. Przygotuj keksową blaszkę. Wyłóż 1/2 farszu, na nim ułóż jajka i przykryj drugą częścią farszu. Wierzch posmaruj musztardą. Piecz do godziny w temp 180°C. W tym czasie przygotuj sos. Zrób zasmażkę z masła i mąki, dodaj obie śmietany i chrzan. Dopraw solą i sokiem z cytryny. gdyby był za gęsty dodaj bulion. Pieczeń podawaj z sosem chrzanowym.