Wielkanocna pieczeń z jajkiem i sosem chrzanowym

20 marca 2015 ObiadyPrzekąskiWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem – klops czy pieczeń rzymska – z sosem chrzanowym – wszyscy pewnie ją znacie i pewnie najczęściej robicie na Wielkanoc bo dobrze smakuje na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako przekąska. Polecam.

Składniki:

  1. 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  2. 2 jajka
  3. średnia cebula
  4. łyżeczka majeranku i  tymianku
  5. sól, pieprz, ostra papryka
  6. sucha kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  7. łyżka masła
  8. ewentualnie natka pietruszki
  9. 4 jajka ugotowane na twardo
  10. musztarda sarepska ok 4 łyżek
  11. łyżka chrzanu śmietankowego

Sos chrzanowy:

  1. łyżka mąki
  2. 2 łyżki masła
  3. 3 łyżki dobrego chrzanu
  4. 200 ml śmietany 30 %
  5. 200 ml śmietany 18 %
  6. sól i sok z cytryny
  7. ewentualny bulion ok 200 ml, gdyby sos był za gęsty

Do mielonego mięsa dodaj jajka, kajzerkę, posiekaną natkę pietruszki, chrzan, przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Na łyżce masła zeszklij cebulkę i dodaj do mięsa.  Dobrze wyrób. Przygotuj keksową blaszkę. Wyłóż 1/2 farszu, na nim ułóż jajka i przykryj drugą częścią farszu. Wierzch posmaruj musztardą. Piecz do godziny w temp 180°C. W tym czasie przygotuj sos. Zrób zasmażkę z masła i mąki, dodaj obie śmietany i chrzan. Dopraw solą i sokiem z cytryny. gdyby był za gęsty dodaj bulion. Pieczeń podawaj z sosem chrzanowym.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>