Kołaczyki

16 marca 2015 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

A dziś mamy na deser, do kawy, drugie śniadanie czy słodką przekąskę – drożdżowe kołaczyki z białym serem i marmoladą wieloowocową. Oryginalny przepis pochodzi ze starego wydania “Kuchni polskiej”. Mój jest nieco zmodyfikowany. Polecam.

Składniki:

  1. 500 g mąki
  2. 30 g drożdży
  3. ok 1/4 l mleka
  4. 4 łyżki cukru
  5. 3 łyżki masła
  6. 4 żółtka
  7. kilka kropel aromatu pomarańczowego lub 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy, otarta skórka z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy
  8. szczypta soli
  9. rozmącone jajo do smarowania bułeczek

Nadzienie:

  1. 250 g sera białego
  2. 2 łyżki cukru
  3. 1 żółtko
  4. 2 łyżki masła
  5. otarta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny

Dodatkowo: marmolada i cukier puder

Składniki nadzienia utrzyj lub dokładnie wymieszaj. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zostaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z resztą cukru i aromatem lub wodą pomarańczową na puch. Do mąki dodaj szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka i skórkę pomarańczową. Wyrabiaj dokładnie ciasto tak aby dobrze się napowietrzyło. Gdy będzie gładkie i lśniące dodaj rozpuszczone masło i dokładnie z nim wyrabiaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 2,5 cm, wykrawaj krążki lub zrób wałek i krój w plastry. Na nie nakładaj marmoladę i i serowe nadzienie. Wstawić do dobrze nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na złoto przez ok 25 min. Kołaczyki można również przygotować z nadzieniem makowym. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>