loading...
A dziś mamy na deser, do kawy, drugie śniadanie czy słodką przekąskę – drożdżowe kołaczyki z białym serem i marmoladą wieloowocową. Oryginalny przepis pochodzi ze starego wydania „Kuchni polskiej”. Mój jest nieco zmodyfikowany. Polecam.
Składniki:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- ok 1/4 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 4 żółtka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego lub 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy, otarta skórka z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy
- szczypta soli
- rozmącone jajo do smarowania bułeczek
Nadzienie:
- 250 g sera białego
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- otarta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny
Dodatkowo: marmolada i cukier puder
Składniki nadzienia utrzyj lub dokładnie wymieszaj. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zostaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z resztą cukru i aromatem lub wodą pomarańczową na puch. Do mąki dodaj szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka i skórkę pomarańczową. Wyrabiaj dokładnie ciasto tak aby dobrze się napowietrzyło. Gdy będzie gładkie i lśniące dodaj rozpuszczone masło i dokładnie z nim wyrabiaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok 2,5 cm, wykrawaj krążki lub zrób wałek i krój w plastry. Na nie nakładaj marmoladę i i serowe nadzienie. Wstawić do dobrze nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na złoto przez ok 25 min. Kołaczyki można również przygotować z nadzieniem makowym. Smacznego.