Krokiety ze szpinakiem

GD Star Rating
loading...

Szpinak jest nieodzownym elementem w mojej kuchni, lubimy go pod każdą postacią, dobrze doprawiony jest pyszny… Zachęcam do spróbowania.

Naleśniki:

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

2 jajka

szczypta soli

olej do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na złoty kolor.

Farsz:

2 opakowania szpinaku mrożonego lub ok kilograma świeżego

3 ząbki czosnku

1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100g)

1 opakowanie serka z niebieską pleśnią (100g)

2 łyżki masła

sól i pieprz

ewentualnie przyprawa uniwersalna do potraw

jajko i bułka tarta do panierowania

olej do podsmażenia

Świeży szpinak zeszklić na maśle a mrożony wrzucić do głębokiej patelni i odparować wodę dodać masło. Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do szpinaku. Poddusić chwilę i dodać serki, przykryć i dusić jeszcze chwilę aż się rozpuszczą. Doprawić przyprawami do smaku. Nakładać na placki i składać brzegi do środka i dalej zwinąć. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Podsmażyć na oleju na złoty kolor.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *