loading...
Szpinak jest nieodzownym elementem w mojej kuchni, lubimy go pod każdą postacią, dobrze doprawiony jest pyszny… Zachęcam do spróbowania.
Naleśniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na złoty kolor.
Farsz:
2 opakowania szpinaku mrożonego lub ok kilograma świeżego
3 ząbki czosnku
1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100g)
1 opakowanie serka z niebieską pleśnią (100g)
2 łyżki masła
sól i pieprz
ewentualnie przyprawa uniwersalna do potraw
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do podsmażenia
Świeży szpinak zeszklić na maśle a mrożony wrzucić do głębokiej patelni i odparować wodę dodać masło. Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do szpinaku. Poddusić chwilę i dodać serki, przykryć i dusić jeszcze chwilę aż się rozpuszczą. Doprawić przyprawami do smaku. Nakładać na placki i składać brzegi do środka i dalej zwinąć. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Smacznego 🙂