Kurczak po tajsku

21 czerwca 2016 Obiady  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

To moja wariacja na temat kurczaka po tajsku. Bardzo aromatyczne danie dzięki tajskim przyprawom i mleczku kokosowemu. Prawdziwa bomba smakowa. Polecam szczególnie dla tych, którzy lubią wyraźne smaki.

Składniki:

  1.  3 pojedyncze piersi z kurczaka
  2.  4 suszone liście limonki – kaffir – dostaniesz je w markecie na półkach z kuchniami świata
  3. 2 łyżki żółtej pasty carry
  4. 1 łyżeczka kurkumy
  5. 3 łyżki sosu rybnego
  6. 1 łyżeczka kolendry mielonej
  7. 1 łyżeczka imbiru mielonego lub 2 cm kawałek świeżego startego na drobnej tarce
  8. trawa cytrynowa cięta suszona lub 1 pałka świeżej utłuczonej żeby uwolniła jak najwięcej aromatu
  9. 400 ml mleczka kokosowego
  10. 1 papryka chili bez pestek
  11. 1 większa marchewka, po pół papryki: zielonej, czerwonej i żółtej
  12. pół cukinii i kilka różyczek brokuła
  13. 1 cebula
  14. sól
  15. świeża kolendra do dekoracji
  16. ryż jaśminowy

Cebulę i chili pokrój w kostkę, kolorowe papryki na nieduże kawałki, cukinię w półplasterki a marchewkę w ukośne plastry. Następnie marchewkę i brokuła zblanszuj we wrzątku. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, przypraw pastą carry, kurkumą, kolendrą i imbirem. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso się zetnie i delikatnie zrumieni. Do mięsa dodaj cebulę i papryczkę chili chwilę podsmażaj. Dodaj sos rybny, mleczko kokosowe, wrzuć trawę cytrynową i liście kaffiru oraz pozostałe warzywa i duś kilka minut aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dopraw solą ale nie dużą ilością, sos rybny jest wystarczająco słony. Podawaj z ryżem jaśminowym udekorowane listkami kolendry.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>