Lekki serniczek

20 marca 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Delikatny, lekki i puszysty sernik aromatyzowany pomarańczą, pieczony na chrupiącym spodzie…

Składniki na spód:

  • 1 paczka kruchych ciastek zbożowych
  • 1/2 masła

Składniki na sernik:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego „Danio” po 400 g
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • płatki migdałowe, frużelina owocowa

Ciastka drobno pokruszyć a masło rozpuścić, połączyć i wyłożyć  na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do tem. 180 st. C.  Ser, żółtka, budyń, mąkę, aromat i skórkę z pomarańczy dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli na koniec dodać cukry dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany. Połączyć delikatnie z serem. Wyłożyć na podpieczony spód posypać płatkami migdałowymi lub wyłożyć kilka łyżek frużeliny owocowej i piec w temp. 170 st. C bez termoobiegu ok 1 godz. z ustawionym grzaniem od spodu. Po upieczeniu udekorować polewą czekoladową.

 

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>