Szarlotka sypana

20 marca 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Szybki  deser z aromatem masła i cynamonu z chrupiącą skórką dla niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego bez brudzenia rąk. Bardzo dobrze smakuje na ciepło np. z lodami waniliowymi jak i na zimno. Polecam.

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg masła 82 %
  • cynamon
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, papierówka lub reneta)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki suche wymieszać (bez masła) i podzielić na trzy części. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia wysypać jedną część suchych składników i wyłożyć jedną część jabłek, posypać cynamonem. Zasypać drugą częścią suchych składników i wyłożyć drugą część jabłek, posypać cynamonem. Na konie zasypać trzecią częścią suchych składników. Na wierzchnią warstwę zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło. Piec ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>