loading...
Szybki deser z aromatem masła i cynamonu z chrupiącą skórką dla niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego bez brudzenia rąk. Bardzo dobrze smakuje na ciepło np. z lodami waniliowymi jak i na zimno. Polecam.
Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl. kaszy manny
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dkg masła 82 %
- cynamon
- 1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, papierówka lub reneta)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki suche wymieszać (bez masła) i podzielić na trzy części. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia wysypać jedną część suchych składników i wyłożyć jedną część jabłek, posypać cynamonem. Zasypać drugą częścią suchych składników i wyłożyć drugą część jabłek, posypać cynamonem. Na konie zasypać trzecią częścią suchych składników. Na wierzchnią warstwę zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło. Piec ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Smacznego.