loading...
A może na świątecznym stole znajdzie się ciasto drożdżowe, bardzo aromatyczne, o dość zbitej strukturze z przepyszną kruszonką. Trochę przypomina ciasto krucho – drożdżowe. Polecam.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej typ 550
- 30 g drożdży
- 0,5 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 100 g masła
- 1/4 szkl oleju
- 4 żółtka
- szczypta soli
- po garści suszonej żurawiny i rodzynek
- skórka otarta z cytryny
- opcjonalnie kilka kropel olejku cytrynowego
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Z drożdży, ciepłego mleka, dwóch łyżeczek cukru i odrobiny mąki zrób zaczyn. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka, szczyptę soli i resztę cukru. Wyrabiaj ciasto. W konsystencji będzie wyglądało podobnie do kruchego. Dalej dodaj rodzynki i żurawinę, startą skórkę z cytryny i ewentualny olejek cytrynowy oraz rozpuszczone masło z olejem. Dolej wyrabiaj, aż składniki się połączą. Zostaw do wyrośnięcia – niestety to ciasto długo rośnie, ponad godzinę. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj masło z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do blaszki, posyp kruszonką i piecz w temp. 180°C ok 1 h, sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone. Smacznego.