Maślano – cytrynowe ciasto drożdżowe

3 kwietnia 2015 Ciasta i deseryWielkanoc  Jeden komentarz

GD Star Rating
loading...

A może na świątecznym stole znajdzie się ciasto drożdżowe, bardzo aromatyczne, o dość zbitej strukturze z przepyszną kruszonką. Trochę przypomina ciasto krucho – drożdżowe. Polecam.

Składniki:

  1. 0,5 kg mąki pszennej typ 550
  2. 30 g drożdży
  3. 0,5 szkl mleka
  4. 1/2 szkl cukru
  5. 100 g masła
  6. 1/4 szkl oleju
  7. 4 żółtka
  8. szczypta soli
  9. po garści suszonej żurawiny i rodzynek
  10. skórka otarta z cytryny
  11. opcjonalnie kilka kropel olejku cytrynowego

Kruszonka:

  1. 2 łyżki masła
  2. 2 łyżki cukru
  3. 4 łyżki mąki

Z drożdży, ciepłego mleka, dwóch łyżeczek cukru i odrobiny mąki zrób zaczyn. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka, szczyptę soli i resztę cukru. Wyrabiaj ciasto. W konsystencji będzie wyglądało podobnie do kruchego. Dalej dodaj rodzynki i żurawinę, startą skórkę z cytryny i ewentualny olejek cytrynowy oraz rozpuszczone masło z olejem. Dolej wyrabiaj, aż składniki się połączą. Zostaw do wyrośnięcia – niestety to ciasto długo rośnie, ponad godzinę. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj masło z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do blaszki, posyp kruszonką i piecz w temp. 180°C ok 1 h, sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>