Wielkanocny barszcz biały – zakwaszony inaczej

2 kwietnia 2015 WielkanocZupy  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

A gdy nie zdążysz nastawić zakwasu na barszcz lub żurek polecam – równie smaczny – barszcz biały bez zakwasu.

Składniki:

  1. 4 kawałki surowej białej kiełbasy
  2. kawałek wędzonej kiełbasy,
  3. kawałek wędzonych żeberek
  4. 2 marchewki
  5. 1 pietruszka
  6. kawałek selera
  7. 1/2 cebuli
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1 łyżka chrzanu
  10. 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu,
  11. ewentualnie woda z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty – trochę więcej niż 1-2 łyżki
  12. ok 100 -150 ml śmietanki 30 %
  13. 2 łyżeczki mąki
  14. przyprawy: majeranek, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz czarny

Z kiełbas, żeberek i warzyw z czosnkiem ugotuj wywar z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i majeranku. Zrób zaprawkę z rozmieszanej mąki z wodą i dodaj do wywaru. Dalej dopraw solą, pieprzem i chrzanem. Zakwaś octem, sokiem z cytryny lub wodą z ogórków lub kapusty. Na końcu dodaj śmietankę. Podawaj z jajem ugotowanym na twardo. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>