GD Star Rating
loading...
loading...
Szybki mazurek czekoladowy. Wypełnienie przypomina trochę masę na blok czekoladowy.
Składniki ciasta kruchego:
- 3,5 szkl mąki
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 0,5 szkl cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Składniki kremu:
- 0,5 szkl wody
- 0,5 szkl cukru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- ok 1 szkl mleka w proszku
Składniki kruchego ciasta zagnieć i włóż do lodówki na ok 30min. Po tym czasie rozwałkuj wyłóż nim blaszkę. Na brzegach ciasta ułóż wyższy rant aby krem później nie wyciekał. Piecz ciasto w temp. 180° C przez ok 35 min.
Masło, wodę, cukier i kakao zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku. Mieszaj rózgą. Jak składniki dobrze się połączą jeszcze ciepłą masę wylej na upieczony spód. Dekoruj suszonymi owocami migdałami czy orzechami. Smacznego.
Mazurek czekoladowy,