Mazurek czekoladowy

3 kwietnia 2015 Ciasta i deseryWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Szybki mazurek czekoladowy. Wypełnienie przypomina trochę masę na blok czekoladowy.

Składniki ciasta kruchego:

  1. 3,5 szkl mąki
  2. 5 żółtek
  3. 250 g masła
  4. 0,5 szkl cukru
  5. 3 łyżki kwaśnej śmietany
  6. łyżeczka proszku do pieczenia
  7. cukier waniliowy

Składniki kremu:

  1. 0,5 szkl wody
  2. 0,5 szkl cukru
  3. 125 g masła
  4. 2 łyżki kakao
  5. ok 1 szkl mleka w proszku

Składniki kruchego ciasta zagnieć i włóż do lodówki na ok 30min. Po tym czasie rozwałkuj wyłóż nim blaszkę. Na brzegach ciasta ułóż wyższy rant aby krem później nie wyciekał. Piecz ciasto w temp. 180° C przez ok 35 min.

Masło, wodę, cukier i kakao zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku. Mieszaj rózgą. Jak składniki dobrze się połączą jeszcze ciepłą masę wylej na upieczony spód. Dekoruj suszonymi owocami migdałami czy orzechami. Smacznego.

 

Mazurek czekoladowy, 4.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>