GD Star Rating
loading...
loading...
Deser na szybko, na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, skropiony czekoladą „niebo w gębie”…
Składniki na kruszonkę:
- 1,5 szkl mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 150 g masła
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 500 g owoców mrożonych lub świeżych (różnych)
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- utrwalacz do śmietany
- 100 g czekolady mlecznej
- lody waniliowe
Składniki kruszonki szybko zagnieć i włóż do lodówki na min. godzinę. Owoce wyłóż do naczynia żaroodpornego, kruszonkę zetrzyj na tarce jarzynowej i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Zapiekaj do czasu, aż wierzch ciasta będzie złoty (ok 20-25min). W czasie kiedy deser będzie w piekarniku, ubij 200 ml śmietanki z łyżką cukry pudru i utrwalaczem. Pozostałą część śmietanki i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Upieczone owoce podawaj z gałką lodów i kleksem bitej śmietany a wszystko skropione polewą czekoladową i rozkoszuj się smakiem…
Owoce pod kruszonką (Crubmle),