Owoce pod kruszonką (Crubmle)

29 maja 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Deser na szybko, na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, skropiony czekoladą „niebo w gębie”…

Składniki na kruszonkę:

  • 1,5 szkl mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 500 g owoców mrożonych lub świeżych (różnych)
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • utrwalacz do śmietany
  • 100 g czekolady mlecznej
  • lody waniliowe

Składniki kruszonki szybko zagnieć i włóż do lodówki na min. godzinę. Owoce wyłóż do naczynia żaroodpornego, kruszonkę zetrzyj na tarce jarzynowej i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Zapiekaj do czasu, aż wierzch ciasta będzie złoty (ok 20-25min). W czasie kiedy deser będzie w piekarniku, ubij 200 ml śmietanki z łyżką cukry pudru i utrwalaczem. Pozostałą część śmietanki i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Upieczone owoce podawaj z gałką lodów i kleksem bitej śmietany a wszystko skropione polewą czekoladową i rozkoszuj się smakiem…

Owoce pod kruszonką (Crubmle), 10.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>