Polędwiczki w sosie pieczarkowo-pieprzowym

25 marca 2016 Boże NarodzenieObiadyWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

A na świąteczny obiad proponuję polędwiczki w sosie pieczarkowo – pieprzowym. Bardzo delikatnie i soczyste. Polecam podawać z purée z batatów.

Składniki:

  1. 2 średnie polędwiczki
  2. 20 dag pieczarek
  3. 1/2 małej cebulki
  4. 1 łyżka masła
  5. 200 ml śmietanki kremówki 30%
  6. 2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
  7. przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka – ok łyżki na polędwiczkę, odrobina tymianku,
  8. 4 łyżki oleju

Polędwiczki natrzyj przyprawami i odstaw na ok 2 godziny. Pieczarki oczyść i cieniutko posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, duś na maśle, aż cebulka zrobi się szklista a płyn z pieczarek trochę ale nie cały odparuje. Dodaj pieprz marynowany i śmietankę. W razie potrzeby dopraw solą. Chwilę pozostaw na ogniu aby sos się zredukował. Polędwiczki pokrój na ok 1,5 – 2 cm plastry. Obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju po ok 2 min z każdej strony. Odłóż do sosu. Podgrzewaj jeszcze chwilę w sosie i gotowe. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>