Rolada serowa z pieczarkami

2 kwietnia 2016 Boże NarodzenieKolacjeObiadyPrzekąskiWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Do zrobienia tej rolady zainspirowało mnie zdjęcie zamieszczone na stronie moniamieszaigotuje.blogspot.com. Rolada wyszła przepyszna. Zrobienie jej nie zajmuje dużo czasu, a prezentuje się naprawdę ładnie. Polecam podawać z purèe ziemniaczanym i sałatą z lekkim winegret lub na zimno jako przekąska. Delikatnie zmieniłam przepis.

Składniki ciasta serowego:

  1. 250 g sera żółtego
  2. 3 jajka
  3. 5 czubatych łyżek majonezu

Ser zetrzyj na tarce jarzynowej, wymieszaj go z jajkami i majonezem. Masę serową rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia na dużej blaszce z piekarnika. Piecz ok 20 min w temp. 180°C. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i delikatnie zwiń w roladę.

Składniki nadzienia:

  1. 500 g pieczarek
  2. pół cebuli
  3. 500 g filetów z kurczaka
  4. sól, pieprz, czosnek granulowany
  5. olej do smażenia pieczarek

Pieczarki zetrzyj na tarce jarzynowej, cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj starte pieczarki i duś, aż odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokrój na cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozwiń roladę, ułóż na niej kurczaka i pieczarki. Ja ułożyłam zostawiając wolne miejsce, w które następnie włożyłam pieczarki. Zwiń ciasno, owiń folią i wstaw do piekarnika. Piecz ok 30 min w temp. 180°C.

Rolada serowa z pieczarkami, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>